Helyes táplálkozás

augusztus 3, 2013 3

Hogyan?
Sokan csak vágynak valamire, álmodoznak. “Milyen jó lenne, ha…” Ugye mindenkinek ismerős ez a mondat? FELEJTSÜK EL! Nincs olyan, hogy “ha” ! Túlsúlyos vagy? Tegyél ellene! Zsíros a hajad, arcbőrőd, bőrőd? Tegyél ellene! Túl sok a miteszer? Tegyél ellene! Még vagy ezer ilyet felsorolhatnék, de felesleges. Tudják miről beszélek. A kulcs, Kedves Olvasóim, a táplálkozás. Mily meglepő, nem de?

Biztos sokan most úgy vélik, hogy “De én helyesen táplálkozom, mégis vannak hasonló problémáim. ” Lehetséges, hogy mégse táplálkozik olyan helyesen. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. MINDRE SZÜKSÉGED VAN! Nehogy azt higyje, hogy ha kihagyja a reggelit, tízórait, uzsonnát, akkor ő keveset eszik, mégsem fogy le a kellő súlyra, amit kitűzött maga elé célul. A legjobb, ha egynap sokszor eszünk keveset. Persze a sokszor eszünk keveset című történetet nem úgy kell elképzelni, hogy 5 percenként eszünk.

Mindenki ismeri azt a mondást, hogy: ” Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus.” Tökéletes. Persze, tudom, hogy sokaknak nincs ideje. Rohanni a munkahelyre, rohanni ide-oda, gyerekért, boltba, és már is eltelt egy nap, úgy hogy éppen evett egy falatot itt, ott, amott. Szánjunk időt magunkra, és egy pillanat erejéig gondoljuk végig, hogy : Miért is élünk? Azért, hogy ne élvezzük? Hogy állandóan panaszkodjunk, hogy nincs időnk semmire? Hogy állandóan fáradtak legyünk?

Ebben a testben, lélekben egyszer élünk, és csak annyit kell tennnünk, hogy táplálkozzunk helyesen. Meglátod, ha betartod a napi 5x-i étkezést rengeteg folyadékbevitel melllett (víz), és a megfelelő ételek mennyiségével, kevésbé leszel fáradt, ingerült, stresszes. Sokkal jobban fogsz tudni koncentrálni egy adott feladatra, sokkal kiegyensúlyozottabb, boldogabb leszel, s mindezek mellett a tested is ép lesz, egészségesebb : ” Ép testben , ép lélek!”

Egy  kis tipp a helyes táplálkozáshoz: reggelire egyél barnakenyeret felvágottal, pohár gyümölcslé, egy kis zabpehely, tízóraira gyümölcsöt, ebédre szinte bármi ami nem zsíros vagy esetleg úszik az olajban, uzsonnára zöldséget, salátát, vagy joghurtot, abonett kenyeret, vacsorára pedig natur hús rizzsel, salátával, vagy halat.

Ez csak egy kis útmutatás. Nem fogok részletezve belemenni, hogy miből mennyit fogyassz, mert véleményem szerint, rengeteg oldalon irreális mennyiségeket írnak le, mellyel nem lehet jól lakni, és az olvasó, lehet , hogy elhatározza, hogy úgy fog étkezni, mint amit a cikkben olvasott, de hogy az az elhatározás egy hétnél tovább nem fog eltartani, az is biztos. Mindenki tudja,a jelszó a: Mértékkel! Nem mondom, hogy nem fér bele a süti, a csoki , a nasi egyszer, talán kétszer egy héten, mert belefér, csak ezalatt nem egy tepsi sütire, egy csomag nasira gondolok.

Tudom, hogy ha beleharapunk egy isteni süteménybe, akkor nem lehet egynél megállni, vagy ha elkezdünk egy tábla csokit megenni, akkor egy kockánál megállni. Ezt bizony fejben kell eldönteni, és a gyorséttermekről le kell mondani. A lehető legrosszabb. Nem csak nem tudod mit eszel, se azt hogy milye körülmények között készül el, de rendkívül ártalmasak is. Lehet, hogy most még nem érzed, de 5, 10 év múlva bánni fogod, ha nem léptél az egészséges életmód irányába.

Egy kis apróságról beszélünk, de egy egész életet meghatározó ” kis apróság”.
” Az vagy, amit megeszel! “