Gyümölcs-és zöldségfogyasztás

augusztus 3, 2013 3

A gyümölcs – zöldségfogyasztás elengedhetetlen az ember életében, ugyanis a kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapfeltétele. Fontos ásványi anyagok és vitaminok vannak benne, valamint rostokhoz és energiához juttatnak bennünket (leginkább cukor formájában).

Bár sokan azt hiszik, hogy ha gyümölcsöt és zöldséget esznek, akkor ők már tudatosan egészségesen táplálkoznak. Tény, hogy jót tesznek ezzel a szervezetüknek, de a legfontosabb a : MÉRTÉKKEL!

Az se jó, ha túl sokat, vagy túl keveset eszünk, hiszen biztos előfordult már a cikk olvasói közül néhányukkal, hogy ittak egy kis gyümölcslevet, vagy ettek egy kis gyümölcsöt, és hasi fájdalmai voltak: görcs, lüktetés, szúró fájdalom. Gyanítani lehet, hogy érzékenyek a gyümölcscukorra, azaz a fruktózra. Ezek a fájdalmak eltarthatnak percekig, óráig, akár napokig is. Ilyenkor célszerű elmenni egy ételintolerancia vizsgálatra, amelyben kimutatják, hogy milyen ételekre lehetnek allergiásak, vagy érzékenyek.

Persze, ne ijedjenek meg, hiszen a gyümölcsök és zöldségek biztosítják az egészséget, és megelőzik a betegséget. Betegség alatt nem csak egyszerű megfázásokról beszélek, hanem pl. szív- és érrendszeri betegségekről, és bizonyos daganatos betegségekről is.

További jótékony hatása: biztos mindenki tudja, hogy a nők átlag életkora magasabb, mint a férfiaké. Részben a gyümölcs- és zöldségfogyasztásnak is köszönhető, hiszen a nők több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, mint a férfiak. Viszont az egyelőre nem tisztázott és világos magyarázatot még nem tudnak adni, hogy a nők miért fogyasztanak többet, mint az ellenkező nem.

Fontos megemlíteni az aszalt gyümölcsöket. Ezek ténylegesen megőrzik az eredeti gyümölcs aromáját, vitaminok tartalmát, és az édesség iránti vágyunkat is még inkább kielégítik koncentrált tápanyag-és cukortartalmuknak köszönhetően. A lehető legegészségesebbek, tehát ha valaki tudatosan egészségesen akar táplálkozni, ezt be kell építenie étrendjébe. Kiválóak műzlibe, süteményekbe, joghurtokba, illetve natur. Legjelentősebb, és legelterjetteb aszalt gyümölcs pl.: aszalt szilva, aszalt szőlő, azaz a mazsola, aszalt alma, aszalt sárgabarack.