Fehér liszt vs teljes kiörlésű liszt

augusztus 3, 2013 3

A gabonafélékben rengeteg értékes alkotóelem található, ám az ember olyan lisztet akar előállítani, amely hosszan eltartható. Így a gabona legértékesebb része romlik meg először, a csíra, mely a búza lelke, és a korpa,mely a jó emésztéshez szükséges. A legértékesebb alkotórészeket eltávolítja, és csupán csak a maradékot tartja meg, amely főként keményítőből áll. Így az értékes fehérjék, és a vitaminok elvesznek, viszont szénhidrát van benne bőven. Hatásai: vércukorszint emelkedés, elhízás.

Pékáruk: sósak, édesek. Mindegy. Sokan azt hiszik, egy-két péksüti még nem árt, mások azzal magyarázzák, hogy “Áh..reggel van… egész nap lemozgom azt a pár grammot…nem árt meg!” Ez valóban így van? Sajnos, szinte lényegtelen a nap melyik szakában esszük meg ezeket a finomságokat. Ami viszont nem mindegy, az az hogy miylen lisztből készült!

A teljes kiörlésű lisztnél megmaradnak az értékes alapanyagok, itt a csírát megőrlik, így vitaminokban és rostban gazdag liszt jön létre. Ez a legkevésbé hízlaló lisztek közé tartozik, emelett cukorbetegségek, szívbetegségek kialakulálását megelőzheti, valami csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Továbbá, nyugodt szívvel használhatjuk még a zabpehely lisztet és a tönkölybúza lisztet.

Sokan azt mondják, hogy “Fúj… teljes kiörlésű liszt.. barnakenyér… magok…” Igazat megvallva, én is közéjük tartoztam, de rájöttem, hogy, ha egészségesen akarok élni és nem szeretnék idősebb koromban állandó problémákkal szembe nézni, akkor erre igen is oda kell figyelni. Lehet, hogy most azt hiszed, Kedves Olvasó, hogy ez óriási lemondással jár, mert ” Egy isteni gulyásleves finom, pihe-puha fehér kenyér nélkül??” Erre csak annyit tudok mondani, hogy párszor belefér. Nem kell elhagyni a fehér lisztből készült kenyereket, péksüteményeket egy örök életre, de ha egyszer elhatározzuk, hogy teljes kiörlésű lisztből készült termékeket fogyasztunk, akkor nagyon hamar meg lehet szokni, és rövid idő alatt el lehet érni azt, hogy a fehér kenyeret már nem is kívánjuk.