Húsfogyasztás

augusztus 3, 2013 3

A hús rendkívül fontos táplálék, hiszen vitomanikat, fehérjéket tartalmaz, és vasban gazdag, ám nem mindegy milyen mennyiségben fogyasztjuk, és az elkészítési mód sem utolsó szempont. Egészségtelen lehet a benne rejlő zsíroktól, sótól, tartósítoszerektől,antibiotikumoktól. Hatásai: koleszterinemelkedés, elhízás, túlsúly, szív-és érrendszeri betegségek, daganatok kialakulása, csontritkulás.

Sokan úgy gondolják, hogy a betegségek megelőzése érdekében inkább elhagyják a hús termékeket és vegetáriánusok vagy vegánok lesznek. Úgy hiszem, ez szervezettől függ. Nem mindenki szervezte bírja a húsmentes életet, ám sokan divatból jutnak erre az elhatározásra.

Véleményem szerint nem egészséges, hogy ha megvonjuk magunktól egy egész életre a húst, hiszen fontos vitaminokat tartalmaz, amelyet nem biztos, hogy más tápanyagokkal lehet pótolni teljes egészsében, viszont az tény, hogy csökkenteni kell a mennyiségét.

Pl. a vöröshús túlzott fogyasztása vezethet leginkább komolyabb betegségekhez, ezért jobbak a baromfi termékek, ugyanis ezekben található a legtöbb aminosav, omega 3 zsírsavak. Sokféle módon elkészíthetőek: sütés, főzés, párolás, grillezés. Nem csak finomak, de elkészítési módtól függően változik a tápanyag koncentrációja. Egészséges baromfi: csirke, liba, pulyka, kacsa.

Most biztos sokan gondolják, hogy ” Könnyen beszél…a hús a mindennapjainkoz hozzá tartozik, nincs más laktató étel a húson kívül!” Rosszul gondolják. Személy szerint, én a “húst hússal evők klubbjába” tartozom, vagyis tartoztam, de el kellett olvassak pár cikket, beszélnem kellett néhány emberrel, akik hatással voltak ama elhatározásomnak, hogy csökkentenem kell a heti húsbevitelt, és állíthatom, hogy sokkal változatosabban és kiegyensúlyozottaban étkezem.